INHOUD
De wereld als je oester: internationale stage 5
Ondernemen in innemend India 6
De lokroep van Canada 8
Van start in Polen 10
Coworkation: met vakantie tijdens je werk 12
Juridisch: huwelijkscontracten in het buitenland 13
Fiscaliteit: deeleconomie onder de loep 14
Met de fiets door Vlaanderen 16
Lief een leed in Rwanda 18
Minister De Block over sociale zekerheid 20
Culturele Tenoren: in het spoor van Plantijn 22
Sabbatical in Berlijn 24
Vlaanderen in Zuidelijk Afrika 26
Pensioen- en werkmigratie 29
Europees recht: reizen binnen Europa 32
Expatrubriek 33
Expat in de stad die nooit slaapt 34
Het maak je het in China? 36
In de bres in Peru 38
SOS Amerikaanse Ambassade 40
Piazza 42
Gespot: B&B in Cómpeta 43
Raad van Bestuur in de kijker 44
Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe
Sterke vrouwen
Voor velen is een kameleon geen aantrekkelijk dier. En neen, dan bedoel ik niet die grote ogen of de lange tong, maar wel de symboliek van de kameleon die haaks staat op het behoudende dat men nastreeft. Terwijl expats hun ‘kameleonaard’ net omarmen. Het is onvermijdelijk in het leven dat ze leiden. Ze ervaren de schoonheid en koesteren de kracht om meerdere tinten van zichzelf te ontdekken.
Onze voortdurend veranderende wereld biedt opportuniteiten voor wie zich kan aanpassen. In dit magazine koppelt de stichting ervaringen aan verdiepende ontmoetingen en expertise. Ongemeend, loopt de positieve ingesteldheid er als een rode draad doorheen. Waar een pessimist klaagt over de smaken van thuis die hij mist, geniet een optimist van nieuwe geuren en smaken, Wie cultuurverschillen voor lief neemt, is Chia Longman. Haar ouders komen uit Londen, ze groeide op in Wales, verhuisde naar Nederland en kreeg voet aan wal in Gent waar ze studeerde en een academische loopbaan uitbouwde. Een sabbatical brengt haar vandaag in Berlijn, waar ze met onze correspondente haar ervaringen deelt.
Het gaat niet enkel op voor de Duitse hoofdstad, steeds meer steden vormen een unieke mix van tijdelijke bewoners. New York spant uiteraard de kroon. Na zes jaar Londen zette Hilde Van Doren voet aan wal op het Noord-Amerikaanse continent. Van een ‘coup de foudre’ was allerminst sprake, maar de ontwortelde boom zette zich vast in nieuwe aarde en floreerde. Een andere stad met een mondiale aantrekkingskracht is Oxford. Velen jagen er een academische droom na. Zo ook An Van Camp, die wist dat ze over de grenzen moest, om museumconservator te worden. Alles stelde ze in het werk om in de voetsporen van haar helden te treden.
Die uitgesproken positieve spirit bezit ook onze vertegenwoordigster Els Reynaers. Na vijftien jaar blijft ze enthousiast over India. Als autoriteit in milieurecht speelt ze een belangrijke rol in het fascinerende en diverse land. Dat geldt eveneens voor Geraldine Reymenants, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse regering in Zuidelijk Afrika. Ze houdt er de Vlaamse vinger aan de pols, doet met een open blik aan diplomatie en midden augustus ontvangt ze er Vlaams Minister-President Geert Bourgeois op zijn langste buitenlandse missie van 2017.
Valt het op, het zijn allemaal vrouwen die ik aankondig, sterke vrouwen. Het kostte hen ongetwijfeld tijd en oefening om tussen verschillende culturen te bewegen. En bij sommigen is het een work-in-progress, want hoe begin je eraan, aan zo’n American dream bijvoorbeeld? De Amerikaanse ambassade in Brussel geeft raad verderop in dit magazine. Want om al die aspecten en buitenlandse ervaringen in goede banen te leiden, is er nood aan correcte informatie en juiste duiding. Huwelijkscontracten in het buitenland bijvoorbeeld. Of voor wie eraan denkt om zijn Belgische woning te verhuren via Airbnb tijdens een buitenlands verblijf.
Opnieuw goed gedoseerd, uw leesvoer aan buitenlandse inspiratie. En last but not least, stellen we onze vernieuwde Raad van Bestuur voor. Een ruime en mooie afspiegeling van de Vlaamse samenleving is dit, een mix van ervaring en jonge enthousiastelingen ook, op wiens betrokkenheid en inzet deze stichting kan rekenen.