INHOUD
VIW Academie 5
Eerste hulp bij repatriatie 6
Culturele Tenoren: Design in Hongkong 8
Familiekroniek in de Aostavallei 10
Naar de Kaap 12
Moedertaalonderwijs 14
Juridisch 15
Muziek over de grenzen heen 16
Van expatmama tot jeugdschrijfster 18
Internationaal ondernemen in China 20
(Model)studente in Italië 22
Op zoek naar kennis 24
Expat en Liefde 26
B&B volgens zorgend concept 31
Van student tot werknemer en vader 32
Europees recht 34
Expatrubriek 35
Vertrekkensklaar: Naar Georgië 36
Op de barricaden in Ierland 38
Overal ter wereld thuis 40
Piazza 42
Gidsen in Engeland 44
Gespot 45
Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe
Leven
Een nieuwe lente (toch in Europa), een nieuw begin. Voor jouw vertrouwde organisatie, die met Greta Ickx een nieuwe voorzitter heeft. Ofschoon ze binnen onze stichting al veel langer een gewaardeerde stem heeft, kan je nader met haar kennismaken na het omslaan van deze pagina.
Een nieuwe start is er ook voor dit magazine, voor de lay-out althans. De gedrevenheid om een boeiende mix van artikels te brengen blijft. Lef is de rode draad door het eerste nummer van deze jaargang: ‘leven als meervoud van lef’. Hoewel het grammaticaal niet klopt, is deze levenswijsheid van toepassing op elkeen die buitenlandse plannen realiseert. Soms moet je gewoon durven. De moed hebben om mateloos te leven, met mededogen voor jezelf, als struikelende mens.
Hoewel de globalisering een stille transformatie is, die al vijf eeuwen aan de gang is, mogen we de huidige mondiale dynamiek vandaag beschouwen als een game changer. Wanneer Katerin Theys afstudeert als interieurarchitecte, staat één ding vast: ze wil haar horizon verbreden en de wereld zien, liefst al doende wat ze graag doet. Het bracht haar naar Hongkong, waar ze projecten verwezenlijkt die tot de verbeelding spreken. Ze is de eerste in een reeks Culturele Tenoren, die we in elke editie aan bod laten komen, een serie geïnitieerd door het departement Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid. Dat je kansen moet grijpen, weet West-Vlaams ondernemer David Holvoet als geen ander. Op zijn tweeëntwintigste reeds ontdekte hij in China de ontelbare mogelijkheden. Na zijn studie vertrok hij naar Shanghai en keek niet meer om.
Een thuis creëren in Buenos Aires, Mumbai of Londen, daar draait Nick Vermeulen zijn hand niet voor om. Sinds een uitwisseling voor zijn studie hem over de grens bracht, weet hij dat je een thuis overal kunt vinden. Wie lef en creativiteit in de blender stopte, is Michiel Das, die zich tijdens volle crisisperiode in Spanje op een wel heel bijzondere manier van een job verzekerde. Dat ook het behouden van principes wel eens lef en doorzetting vraagt, toont Sarah Vanden Broeck, die in Ierland haar overtuigingen aangescherpt ziet.
Slechts enkelen zijn het van het toenemende aantal Vlamingen in het buitenland. Ze wrikken zich niet los, maar kozen in hun leven ook niet voor het uitgedokterde, voorspelbare en veilige stramien. Ze volgen hun buikgevoel, hun voelhorens en worden vooruitgestuwd. De consequenties, die er zeker zijn, nemen ze erbij. Maar ze staan wel midden in het leven. En wie lef heeft, is authentiek. Luchtkastelen dromen ze niet, ze metselen ze, met hun idealen als cement. De nagel op de kop slaat Tamira Gunzburg, die leeft naar de wijze woorden van schrijfster Nora Nora Ephron: ‘be the heroine of your own life’.