INHOUD
Eerste woorden 1
Woord van de voorzitter 3
Ondernemersverhaal 4
Fiscaliteit 6
Topbedrijf 10
Buitenlands beleid 12
Europees recht 14
Nationaliteitswetgeving 16
Zomerkamp 20
Column bagagestress 21
Verzekeringen 22
Juridisch 24
Kijktip 25
Column Tokio 26
Zomerevenement 27
DOSSIER Twintigers
Inleiding 28
Reisbureau Peru 29
Autobouwer Mexico 32
Afgelegen eiland 34
Jonge professional in Londen 36
Stage New York 38
Master aan Berkeley 40
Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe
Verspringen
Je bent jong en je wil wat. Met een reuzensprong ontdekken twintigers de wereld. Het lijkt wel op verspringen zonder aanloop. Harde cijfers ontbreken, maar het aantal twintigers met buitenlandse plannen neemt stelselmatig toe. Ze springen, als getrainde hinkstapspringers de wijde wereld in. Obstakels zien ze amper, en al helemaal geen taal- of landsgrenzen. Zowel intellectueel als menselijk ervaren ze het ondergedompeld worden in een andere cultuur als een enorme verrijking. Hierdoor ontwikkelen ze een nieuw perspectief op een studiegebied, op de samenleving en soms ook op het dagelijks leven.
Gisteren onder moeders paraplu, vandaag in Tokio, het kan snel gaan. Voor sommigen blijkt de 'universiteit van het leven' de beste leerschool. Een job in het buitenland spreekt nog steeds veel jonge professionelen aan. Menigeen wacht daar niet op en kiest zelf het hazenpad om zich via een studie te vervolmaken, een ‘training on the job’ of een eerste werkervaring. In plaats van te wachten tot een kans op een droombaan in het buitenland voorbij komt, creëren sommigen die kans zelf. In deze editie laten we ambitieuze twintigers aan het woord die voor langere of kortere tijd in het buitenland (willen) vertoeven. Ze vertellen waarom ze andere oorden opzochten, hoe ze daar hun kost verdienen en zichzelf een toekomst bij elkaar puzzelen. Of waarom ze toch terugkwamen.
Een Erasmusproject lijkt voor sommigen wel eens een ommetje langs de horizon, maar een buitenlandervaring is vaak veel meer dan dat. Iemand suggereerde me ooit een studie in het buitenland te zien als hedendaagse tegenhanger van de legerdienst, een soort inwijding in de volwassenheid. Daar is wel iets voor te zeggen, want men maakt zich effectief los van thuis. Het achterlaten van het bekende of wat je opbouwde voor langere tijd achterlaten, is niet altijd gemakkelijk en wordt in het begin meer dan eens ervaren als een onoverkomelijk obstakel. Maar het grote voordeel van deze tijd, is dat al wie vindt dat de wereld een drop geworden is, kan er naar leven.
Slotsom: het is een investering in jezelf. Die verdient zich later op zo veel vlakken, in je werk, in je dagelijkse leven, weer terug. Met een frisse blik de grenzen overschrijden, als je jong en ietwat onbezonnen bent. In een andere cultuur ontdekken jongeren nieuwe dingen. Het wordt een stukje van wie ze zijn en misschien een katalysator voor hun latere loopbaan of leven. Het bepaalt misschien zelfs mee in welke richting ze zich op de arbeidsmarkt lanceren. Deze en andere inspirerende verhalen vinden jullie in dit magazine.