INHOUD
Eerste woorden 1
Woord van de voorzitter 3
Culturele tenoren 4
Thuis in Barcelona 6
Elektronische identiteitskaart 9
Coververhaal 10
Wereldexpo Dubai 14
Europees recht 7
Studeren aan een Internationale school 18
Consulaire diensten 21
Geneeskunde zonder grenzen 22
DOSSIER SCANDINAVIË
Vlaamse diplomaat Dries Willems 24
Blik op Zweden 27
Vlaamse slachtoffers van de Spaanse Griep in Denemarken 28
Marketingprofessor verhuist naar Noorwegen 30
Door de ogen van de Deense ambassadeur 33
Thuis in designmekka Kopenhagen 34
Juridsch 36
Zomerkamp 37
Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe
Bereikbare droom
Het goede leven, daarvoor moet je in Frankrijk zijn. Of in Italië. La dolce vita, nietwaar? Een aangenaam klimaat, lekker eten, een mooi landschap en leuke steden. Genieten doe je in het zuiden, toch? Ja, maar niet enkel daar. Lees er de diverse rapporten over de levenskwaliteit van de Europeanen gerust op na. Goed leven, dat doe je óók in het Noorden: waar het in de winter nooit echt licht wordt en in de zomer nooit echt warm. Maar waar je wel een prima sociale zekerheid hebt, waar weinig armoede heerst en waar de lage werkloosheid een troef is.
Met een dossier over Scandinavië richten we ons in deze editie op Noord- Europa, maar we kijken met het coververhaal en een blik op Barcelona evenzeer naar Zuid-Europa. En vanzelfsprekend springen we ook naar andere continenten. Wat geregeld terugkomt, is het emigratieproces als één lange spanningsboog tussen ‘leven in verbeelding’ en ‘leven in de realiteit’. De werkelijkheid haalt het niet altijd van de droom, net zoals de bestemming het soms moet afleggen tegen de verwachtingen van vóór een reis. Maar een onbereikbare droom is het slechts zelden. En bovendien is VIW er om houvast te bieden.
Die (latente) behoefte aan een nieuw leven is behoorlijk universeel. De beweegredenen zijn voor iedereen anders: van wonen op een zonnige bestemming, over werken in een bruisende metropool tot een sabbatical in een berghut, omringd door een adembenemend groen landschap. Een tijdelijke of permanente (al dan niet professionele) stap naar het buitenland is ingrijpend en niet altijd een eenvoudige beslissing. En eens vertrokken is de weg voor landverhuizers verre van kaarsrecht, maar bevat deze tal van zijwegen.
Dat maakt wonen in een buurland trouwens zo gek nog niet. Van alle geregistreerde Belgen woont een overgrote meerderheid in één van de twintig topbestemmingen. Frankijk spant de kroon, gevolgd door Nederland en Duitsland. Niet toevallig de buurlanden, want afstand is een belangrijke factor: hoe kleiner de afstand, hoe meer mogelijkheden je hebt om te migreren, hoe gemakkelijker ook, vooral omdat het goedkoper is. Naast fysieke afstand speelt ook sociaal-culturele afstand een rol. De meerderheid van de Belgen in Nederland is Vlaming, in Frankrijk gaat het vooral om Walen.
De voorbereiding heeft veel praktische aspecten, maar gebeurt ook in je hoofd. Alles wat je doet in het buitenland krijgt een grotere intensiteit. In dit magazine, maar nog veel meer op viw.be vind je tips, informatie, do’s and don’ts. Zie het als een rugzak die je kan helpen doorheen het beslissingsproces bij het realiseren van jouw bereikbare droom. VIW helpt jou om grote stappen kleiner te maken en kruidt haar publicaties met getuigenissen: verhalen van Vlamingen, die verspreid over de hele wereld, vertellen over hoe hun leven eruitziet.