Overslaan en naar de inhoud gaan
x

Om alle tijdschriften te kunnen bekijken moet je geregistreerd zijn op onze website.

Inloggen   Registreer je nu

INHOUD
Eerste woorden 1
Woord van de voorzitter 3
Raad van bestuur 4
Natuurfotografie 6
Europees recht 9
Coververhaal 10
Maritieme carrière 12
Vastgoed in het buitenland 14
Diplomatie 17
Historische Vlamingen 18
Internationale keuken 20
Topbedrijf 22
Meertalig opvoeden 24
Estse charme 26
Culturele tenoren 28
Podcast 30
 

DOSSIER VERENIGDE STATEN


Inleiding 31
De 'Verscheiden' Staten van Amerika 32
Afrikaanse kunst 35
Incubator in New York 36
Diplomaat bij de VN 38
Column uit Boston 40

Juridisch 41

 


Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe

Geknipt voor Amerika

Wereldveroveraars zijn we niet. De meeste emigrerende landgenoten blijven behoorlijk dichtbij. In onze buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland tellen we de meeste geregistreerden. Nieuwe bestemmingen zoals Brazilië en Zuid-Afrika zijn wel in opmars, net als de Zuid-Europese toeristische landen. En dan zijn er de Verenigde Staten van Amerika, voor velen een blijvende droom. Afgelopen najaar sprak ik met Marc Quintyn, één van onze gewaardeerde vertegenwoordigers aldaar, over de 'Verdeelde' Staten van Amerika. Hij corrigeerde me en sindsdien spreek ik net zoals hij over de 'Verscheiden' Staten van Amerika. Een stelling die met de nieuwe president een duwtje in de rug krijgt. In deze en de volgende editie van dit magazine beschrijft hij de rijke diversiteit van de Verenigde Staten.

Wereldveroveraars zijn we ook niet altijd als ondernemers. Sommige Vlaamse bedrijven spreken wel van een mondiale ambitie, maar hebben noch de Verenigde Staten noch China op de radar. Dan schort er wat. Een succesverhaal schrijf je echter niet in één-twee-drie weet Catalina Daniëls. Als ervaren consultant en investeerder is ze actief in New York. Catalina ziet valkuilen, maar vooral veel potentieel voor Belgische bedrijven. Aspiraties die Catalina helpt waar te maken over de grote plas. Vlaamse bedrijven mogen dat ook écht ambiëren. Zij duidt in dit magazine dat groeiende ondernemers sneller naar de Verenigde Staten moeten gaan en is ervan overtuigd dat een enkeltje naar de Verenigde Staten ondernemers meer oplevert dan een interrail door Europa.

Een wereldveroveraar kan je haar niet noemen, maar ze zag wel al een stukje van de wereld. Sinds Laura De Becker op haar twintigste in Engeland ging verder studeren, woonde ze niet meer vast in België. Van Londen ging het via Rwanda en Zuid-Afrika naar Michigan in de Amerikaanse Midwest. In de universiteitsstad Ann Arbor werkt ze als curator in het University of Michigan Museum of Art. Meer over haar uitdagende job lees je verderop in dit blad. Dat het leven een aaneenschakeling is van toevalligheden weet ook Jan De Preter, die als diplomaat verbonden is aan de Verenigde Naties, de organisatie die de wereld wil verenigen in plaats van veroveren.

Webinars beloven blijvers te worden, ook na de pandemie. Wij denken uiteraard aan onze eigen VIW-webinars, die maand na maand een breed publiek bereiken. Samen met onze partners die hun expertise delen, willen wij u keer op keer de nodige deskundige informatie geven. Verscheiden onderwerpen komen aan bod. Denk aan (overzeese) sociale zekerheid, internationaal verhuizen, meertalig opvoeden, internationaal erfrecht, etc. En dat allemaal kosteloos voor de deelnemers. Bekijk snel de kalender op onze website viw.be. Daar leest u trouwens ook veel meer achtergrondverhalen van Vlamingen wereldwijd.