INHOUD
Eerste woorden 1
Woord van de voorzitter 3
Haute cuisine 4
Onbelast schenken 6
Zomerkamp 7
Coververhaal: wijndomein 8
Fotograaf in Japan 12
Podcast: Piet in Ecuador 14
Juridisch: zorgvolmacht 16
Europees recht 17
Klimaatfotograaf 18
DOSSIER HET NIEUWE WERKEN
Inleiding 21
Vlerickstudie 22
Arbeidspsycholoog 24
Onbelast bijverdienen 26
Personeelsmanagement 28
Fiscaliteit 30
Archeologie 32
Vogelparadijs Honduras 34
Column 36
Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe
Het nieuwe werken
Geen bevolkingsgroep die zo gewend geraakt aan het idee van een alsmaar kleinere wereld dan de expatpopulatie. Logisch dat de huidige pandemie een kleine ontwrichting van hun leven betekent. Bij uitbreiding mag het trouwens niet verbazen dat het coronavirus wereldwijd de internationale arbeidsmobiliteit vertraagt. Veel ‘expatvriendelijke’ landen kondigden strikte grenscontroles af. En zelf kijken potentiële expats even de kat uit de boom.
Er wordt veel gesproken over het ‘nieuwe normaal’. Men speculeert over de toekomst van zakenreizen en wereldwijde mobiliteit. Veel vraagtekens. Het nieuwe werken is dan ook niet toevallig het thema van deze editie. Ons jaarlijkse (digitale) congres rond het internationale HR-beleid speelde er gretig op in. We vroegen Vlerick Business School om de beleving van, en de kijk op, short international assignments, te onderzoeken. Het werd de kapstok voor de vierde editie van Mobility is Key. De resultaten van het kwalitatief onderzoek zijn te lezen op pagina 22-23. En wat blijkt, de traditionele driejarige toewijzing voor het hele gezin is misschien geen verleden tijd, maar het is niet langer de automatische keuze. De impact van de coronapandemie zal deze trend enkel nog versterken.
Zelfs zonder corona neemt de complexiteit van grensoverschrijdend werken jaar na jaar toe. Het beleid rond internationale arbeidsmobiliteit is een groeiend kluwen van immigratie, arbeidsrecht, belastingen, sociale zekerheid, verhuizing, cultureel bewustzijn en andere disciplines. Het inschatten van mogelijke toekomstige lokale lockdowns zal het vraagstuk nog verzwaren. Het dan maar liever als moderne nomade proberen denk je misschien? Met een laptop onder de arm bouwen steeds jongvolwassenen een bestaan op in het buitenland. Niets lijkt hen nog te binden aan thuis. Het is echter de vraag of ze ook Belgische belastingen en gezondheidszorg kunnen meenemen in hun reiskoffer. Het wordt onderzocht op pagina 30-31.
Corona zet niet enkel HR-afdelingen onder druk, het virus ontwricht ook hele organisaties, en doet ons anders denken over werken. In aanloop naar een post-pandemische wereld, krijgen we de kans om alles te herdenken. Een kantelmoment volgens Vlaams expat en arbeidspsycholoog Frederik Anseel. Als wereldwijd gerespecteerde autoriteit ziet hij op pagina 24-25 zowel kansen als valkuilen, maar toch vooral opportuniteiten. Al zullen digitale meetings de rijkdom van fysiek samenwerken nooit helemaal vervangen. Vanuit Sydney kijkt hij verder dan de geijkte horizon. Verhuizen naar Australië was voor hem zeker geen jeugddroom. Dat is het voor vele Vlamingen natuurlijk wel, een droombestemming. Waar moet je allemaal aan denken? Wat zijn de valkuilen? Onze nieuwe emigratietool licht een tipje van de sluier. Je vindt hem gratis op viw.be.