Overslaan en naar de inhoud gaan
x

Om alle tijdschriften te kunnen bekijken moet je geregistreerd zijn op onze website.

Inloggen   Registreer je nu

INHOUD
Eerste woorden 1
Woord van de voorzitter 3
Jaaroverzicht 2019 4
HR-conferentie VIW: terugblik 5
Onze bakkers in het buitenland 6
Vastgoed in Spanje 8
Europees recht: kadasters 10
Ruben Donné; gebonden aan de zee 12
Italië: Thuis in de Food Valley 14
Italië: Vlaamse Economisch Vertegenwoordiger 16
Italië: Podcast: Werken voor Vlaanderen in Italië 18
Handelsmissie China 19
VIW-vertegenwoordiger: Burkina Faso 20
Taxfree shoppen 21
Moedertaalonderwijs: toekomst 22
Podcast Vlaams antropologe in Toronto 24
Psychologie van de expatpartner 26
Huwelijksvermogensrecht 28
Davidsfonds cultuurreizen 29
Vertegenwoordigers in actie 30

DOSSIER REPATS
Terug naar eigen land 32
Hier ben ik weer 33
Home is (w)here...? 36
Vertrouwd, maar toch niet 38
Checklist repats 40


Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe

Lauwwarm bad

Expats die terugkeren naar Vlaanderen of hun heimat hebben vaak koudwatervrees. Het land is veranderd en op hun oude werk voelen ze zich overbodig. Men onderschat hoe moeilijk het is weer te integreren in de samenleving. Bedrijven doen dikwijls te weinig om ’het zwarte gat’ waarin werknemers vallen, te dichten. Wat hen wacht is slechts zelden enthousiasme. Veel vaker is het een lauwwarm bad, waarbij onvoldoende wordt ingezet op hun buitenlandse ervaring.

Is Vlaanderen verlaten en een nieuw leven beginnen aan de andere kant van de wereld eenvoudiger dan terugkeren in onze samenleving? Misschien niet, maar wie terugkomt uit het buitenland lijkt wat buiten de lokale maatschappij te staan. In die zin is het alleszins vergelijkbaar met een vertrek naar het buitenland.

Toen je naar het buitenland verhuisde, verwachtte je je aan een cultuurschok. Misschien kreeg je een training aangeboden of nam je zelf taallessen. Bovenal wist je dat het niet gemakkelijk zou worden, maar ook dat je omringd zou zijn door andere expats. Mensen, daarom niet met dezelfde nationaliteit, maar die wel een gelijkaardige cultuurschok meemaakten.

Maar wat mag je verwachten als je terugkeert naar Vlaanderen? Dat is toch gewoon terug naar huis? Bekend terrein, niets vreemds aan? Niets is minder waar, dat lees je in ons dossier vanaf pagina 32. Hierop inzetten is een persoonsgebonden verantwoordelijkheid, maar ook deze van de werkgever. Expats die hun opdracht achter de rug hebben, stellen idealiter hun opgedane kennis ter beschikking van het bedrijf.

Een werknemer ondergaat doorgaans veel persoonlijke veranderingen en de baan die het bedrijf voor hem of haar in gedachten heeft, past vaak niet meer bij de terugkerende expat. De werknemer, niet zelden de high potential, keert dan terug in een functie die tot ontevredenheid stemt. Veel terugkerende expats zoeken daarom naar een andere baan of beginnen voor zichzelf.

De ervaringen, zelfstandigheid en flexibiliteit die een expat met zich meebrengt, zijn waardevol. Daarvan mag je gebruik maken. Expats zijn immers een essentieel element van de waarde van een land. Waarom voormalige expats niet méér betrekken, als ervaringsdeskundigen mét hun mondiale ervaring. Mensen die jaren zelfstandig hebben gewerkt en geleefd in het buitenland, keren terug met een enorme bagage. Helaas worden ze onvoldoende gewaardeerd. Nochtans klinkt reverse innovation niet alleen beter, minder beladen, maar is het ook gewoon hoopgevender en aanmoedigender dan een reverse entry shock.