INHOUD
VIW event 5
Dirigeren in Zweden 6
Jubileum VIP 8
Tel Aviv 11
Vliegen boven Virunga National Park 12
Internationaal project 15
Consulair 16
Digitaal leren 17
Fiscaliteit in Europa 18
VIW-vertegenwoordiger in Lissabon 20
Vlaamse Vikingen 22
Boeiende Belgische carrière 24
Edufax 25
Zuid-Amerika 26
Geboren wereldburger 28
Expatrubriek 30
Europees recht 31
Proper India 32
Verenigde Staten 34
Belgische beleggingen vanuit het buitenland 37
Certificaat Nederlands als Vreemde taal 38
Juridisch 40
Schrijfwedstrijd 41
Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe
chance benut
Jong en barstensvol goesting. De curricula vitae van sommige twintigers lezen als een reisgids zonder vliegbeperking. Het uitzicht op de kerktoren is hen te beperkt, maar noem hen geen globetrotters, want zorgeloze avonturiers zijn het zelden. Ze hebben een doel en zijn hongerig naar ervaringen, die vaak professioneel een meerwaarde hebben. Twintigers met aspiraties, die denken ‘wat heb ik te verliezen?’ Buitenstaanders zullen misschien zeggen dat ze chance hebben. Niets is minder waar, ze benutten vooral veel kansen.
Want niet alle opportuniteiten vallen je in de schoot. Sommige moet je van het hoogste schap grijpen, met het risico om te vallen. Vakkundigheid en de juiste connecties gaan hand in hand. We maken in dit magazine kennis met Elise Seregni. Ze heeft lichte vleugels en vloog al jong uit. Haar Nederlands klinkt Amerikaans, haar looks verraden Italiaans bloed en Vlaamse charme. In New York baant ze zich een weg, haar weg. Ze getuigt over de dankbaarheid voor de keuzes die haar ouders maakten, waarvan ze vandaag de baten ervaart.
Kathleen Weverberg ging op jonge leeftijd een Scandinavisch avontuur aan, waarbij ze de liefde voor de muziek volgt. Voor de dirigente zijn de neergeschreven noten een moedertaal. Een orkest telt veel muzikanten, maar er staat slechts één dirigent vooraan. “Talent, passie en intens studiewerk zijn erg belangrijk”, zegt ze, maar niet voldoende. “Het is essentieel niet stil te staan, maar om te blijven bewegen.” Het is zaak om de juiste mensen te ontmoeten, die connecties opnieuw.
Uitzwermen biedt zuurstof, bagage en meer perspectief. Naar het buitenland verhuizen is ideaal om (internationaal) op te groeien. Sommigen hebben het geluk dit met de paplepel mee te krijgen. Het enthousiasme dat ik de voorbije zestien jaar mocht ondervinden bij jonge twintigers (ja, toen was ik er zelf nog één) was aanstekelijk. Tien jaar later vertellen ze te streven naar zekerheid in hun nomadenbestaan, maar koesteren ze ook de ervaringen die ze hun leven lang zullen meedragen.
Zo ook Zjos Vlaminck. Ze groeide op rond de wereld en woonde met haar gezin in Haïti, Schotland en Malta voordat ze op haar zesde terugkeerden naar België. De wil om nog meer van dat buitenland te ontdekken sterkte zich van jongs af aan. Ze studeerde in Zuid-Afrika, werkte in Nederland en deed onderzoek in Ghana. En uiteindelijk bracht de liefde onze covervrouw naar Argentinië. Zonder masterplan, maar met een open blik. Dat hebben deze drie twintigers gemeen. En natuurlijk maken ze fouten, maar daar leren ze van. Het biedt hen de ervaring en de knowhow om kansen te grijpen, chance te benutten.