INHOUD
VIW event 4
Resultaten expat enquête 7
Een nieuw leven als bartender 8
Buenos Aires 10
Vlaamse dag in Calpe 12
Zuid-Korea 14
Internationaal verhuizen 16
Consulair 18
Taxfree shoppen met je smartphone 19
Vlaams bedrijf in de kijker 20
Liefde in Australië 22
Culturele Tenoren: het belang van het licht 24
Creatief Colombia 26
Vlaams theater in China 28
VIW-vertegenwoordiger in Duitsland 30
Moedertaalonderwijs in Denemarken 32
Expatrubriek 34
Europees recht 35
Vlaming en het Vaticaan 36
Vlaanderen vertegenwoordigd 38
De pijn van het elders zijn 40
Aanvullend pensioen nog belastbaar? 43
Juridisch 44
Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe
Balanceren
Het honderdste nummer van deze publicatie ligt voor jou open. Het magazine viert in deze editie de landgenoot met buitenlandse plannen. We gaan echter de melancholie niet uit de weg en kijken in het hoofd van zij die elders wonen. Met een gevarieerde inhoud laat de stichting een scala van buitenlandse ervaringen op je los.
Sommigen vertrekken tijdelijk, anderen zonder einddatum. Steevast leidt het pad naar balanceren tussen twee culturen: een internationale levensstijl betekent een evenwichtsoefening tussen pro’s en contra’s, tussen loslaten en volharden: het verlaten van de thuishaven om elders het licht te doen branden. Zal je je er ooit thuis voelen? Voor 100%? Of hoeft dat zelfs niet nagestreefd te worden?
Het zoekende, dolende van de mens wordt human condition genoemd. De Engelse term wandering komt in de buurt en klinkt misschien nog mooier. En dat is dan slechts één letter verschil met wondering. Ook in het leven ligt het vaak zo dicht bij elkaar. Ongeacht hun afkomst of cultuur zijn mensen zoekend, overal ter wereld: of het nu omkijken is naar de Noordzee om eindelijk kopje onder te gaan in die geliefde warmere wateren of een wereld toesluipen zonder iets af te sluiten. Op zoek gaat men naar schoonheid, liefde, geluk, boeiende jobs,…
Wonen in het buitenland is een les in waardering. In het (her)waarderen van de roots en het appreciëren van je nieuwe habitat. Misschien ben je naar een ander land verhuisd voor werk, voor onderwijs of gewoon omdat je een verandering wilde. Allen zijn het valide en opwindende redenen, slechts uitzonderlijk is luieren de drijfveer. Het is gewoon kiezen om de problemen van het leven te omarmen op een nieuwe plek die je opwindt, je een nieuw soort geluk brengt of je in staat stelt deel uit te maken van een culturele levensstijl die het beste bij je past.
De geluiden, de geuren, de bezienswaardigheden,... ze zijn allemaal nieuw en intrigerend. Maar naarmate de tijd vordert, neemt de opwinding af en kruipen vragen in je achterhoofd. Je springt in een nieuwe wereld, je moet nieuwe vrienden maken, je weg vinden in het openbaar vervoer,… Het kan zijn tol eisen, zeker als je naar een land verhuist waar men een andere taal spreekt. Die sprong doet iets met een mens. Zoals je weet is deze organisatie er om de band te versterken, met concrete info, tips en wereldwijde contacten. Moderne media doen heimwee afnemen, niettemin is zowat elke expat bekend met het gevoel: nostalgie. We denken meteen aan het verlangen naar thuis, wat dat ook moge betekenen, maar het kan ook gaan om een gemis van iets, iemand of een plek. Heimwee kan zich ook op zoveel andere manieren voordoen. Soms lijkt het op woede, als je in een supermarkt zonder succes zoekt en weet dat je thuis zo vindt. De pijn van het elders zijn, je leest er meer over vanaf pagina 40 in dit magazine.
Hoewel alle voorgaande pagina’s minstens zo boeiend zijn, vragen we graag aandacht voor de laatste pagina, op de backcover vind je immers een bijzondere advertentie. Deze stichting is lid van Europeans Throughout The World (euromonde.eu), de Europese koepel die onze zusterorganisaties verenigt. Samen kaarten we vraagstukken aan op Europees niveau. De impact van Europa op de mobiele burger groeit, hoewel deze zich weinig betrokken voelt. Het Europese schoentje wringt op diverse plaatsen, onder meer in de deelname aan het democratisch proces: want hoe mobieler de burger, hoe statischer het democratische proces lijkt te worden. Vlamingen in de Wereld ondersteunt de campagne die oproept om over te gaan tot stemmen via internet. En ja, dit zou ook op federaal en Vlaams niveau ingevoerd mogen worden. Als de Vlaming ooit stemmen mag voor het Vlaamse niveau. En dan zijn we aangekomen bij onze nieuwjaarswens voor 2018: beste politici, maak alstublieft werk van het regionale stemrecht in het buitenland.