Verrijkende diversiteit: MIVB trekt teruggekeerde expats aan
Stel, je hebt een boeiende buitenlandse uitdaging achter de rug en je wil net zo uitgedaagd worden in België. Dan is de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB een attractieve werkgever. Met een grote diversiteit aan profielen is het een top employer met sociale impact. Het koppelt mooie uitdagingen aan grootse projecten. Daarmee trekt het boeiende en internationale profielen aan. Eén van hen is Tamara Eelsing, die zelf een bijzonder parcours bewandelde.
Tamara Eelsing is altijd met mensen bezig, ook in Londen en Tokio waar ze het expatleven ervoer. “Wat mensen aantrekt bij de MIVB, is onze impact. Daarom kandideren veel technische profielen spontaan. We hebben grote werven en projecten, die dun gezaaid zijn in België en ingenieurs aanspreken. Hiermee dragen teruggekeerde expats bij tot de internationale voetafdruk van de lokaal verankerde MIVB.”
Impact hebben
Het tramnet uitbreiden, de metro moderniseren of stelplaatsen bouwen, het is onmogelijk om de mobiliteit van onze hoofdstad te beheren zonder technisch talent. De MIVB wil een inclusief bedrijf zijn. Daarom trok het Tamara aan. Ze is diversiteitsmanager met als missie de mensen en de organisatie naar een hoger niveau te tillen. Ze geeft impulsen op vlak van rekrutering, prestatiemanagement en teamdynamiek. Als Nederlandse kwam Tamara na omzwervingen in de Verenigde Staten, Londen en Tokyo finaal in België terecht. Haar huidige positie voelt als het samenkomen van haar ervaring, passie en talent.
Ook zelf werd Tamara aangetrokken door de impact die de MIVB nastreeft. Ze was steeds gecharmeerd door talen en culturen en weet om te gaan met diversiteit en inclusie. “Ik volgde mijn voormalige echtgenoot in 2004 naar Londen, maar hoewel ik er erg naar uit keek, was het geen gemakkelijke periode. Zonder job liep ik tegen de muren op. Ik ging uiteindelijk aan de slag bij Focus Information Services, een bedrijf dat zich toelegt op inkomende expats. Op dat moment begon mijn leven pas echt in Engeland. Ik ervoer toen dat ik meer gebruik moest maken van de bestaande expatcommunity.”
Verwachtingspatroon
“Omdat ik een onafhankelijke vrouw was, ook financieel, raakte mijn eigenwaarde en identiteit aangetast. Ik voelde mij een lady of leisure. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling was het wel goed om even identiteitsloos te zijn: naast wat ik deed, moest ik worden wie ik was. Een vreemde periode: je gaat naar een land, geografisch vrij dichtbij, maar cultureel wel verschillend, veel indirecter. Van mijn achillespees maakte ik mijn krachtt: expats helpen en bedrijven begeleiden. Ik besefte hoe belangrijk een kader binnen de wijk is, met een lokale supermarkt bijvoorbeeld. In het buitenland begin je van een wit blad. Hetzelfde ervaren ook teruggekomen expats.”
“Londen trok me uit de comfortzone en in Japan voelde ik me ontheemd. Je kan je voorbereiden op een schok, maar als je die niet verwacht, wordt het eens zo heftig. Het verwachtingspatroon is anders. Als je bovendien behoorlijk Engels praat, zien Engelsen ook geen buitenlander. Waardoor alle faux-pas je kwalijk genomen worden. In Japan is het soms ook een welgekomen excuus, het buitenlander zijn, maar als je geografisch dichtbij blijft en je spreekt de taal, dan wordt verwacht dat je ook de cultuur begrijpt, ook al zijn dat twee compleet verschillende dingen. Je kan elkaar verstaan zonder elkaar te begrijpen. Dat klinkt (teruggekeerde) expats bekend in de oren.”
Altijd met mensen
“Ik ben blij dat ik via Londen en Tokio naar België ben gekomen, want een Belg lijkt meer op een Japanner dan op een Nederlander. Een Japanner is super indirect en zal je nooit ‘neen’ zeggen, maar uiteindelijk krijg je toch niet wat je wil. Belgen zijn enigszins gelijkaardig. Nederlanders kunnen betweterig zijn en daarin dwingend advies geven, zonder dat slecht te bedoelen. Je kan het ‘andere’ als bedreiging of kans zien. Ik ging de tweede kant op. Waarom gaan wij door de carwash en waarom gaat de carwash niet over ons heen? In Japan moet je jouw referentiekader aanpassen.”
“Ik ben een mensenmens, daarom voel ik mij zo goed bij de MIVB. De mystiek rond culturen trekt mij aan. Niet alles wat eng lijkt is dat ook. Je moet enkel jouw kader aanpassen en niet schrikken van personen met een andere achtergrond. Je moet aanvaarden dat sommigen een ander kader hebben. De waarden en normen die wij universeel noemen, zijn dat heus niet. Je kan iemand niet reduceren tot kleur of religie, je bent meerdere identiteiten in één persoon. Omdat dit een kernwaarde is binnen ons bedrijf, stelden we een diversiteitsraad samen bij de MIVB. Want er is plaats voor iedereen. Daarom trekken we graag Belgen aan met internationale ervaring. Want voor ons is dat een braingain.”
Info: jobs.stib-mivb.be
Tekst: Koen Van der Schaeghe