Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Sophie Declercq

Sophie Declercq - Ondernemende voltijds single moeder in Zwitserland

Cultuurverschillen verwacht je eerder ver weg dan dicht bij huis en misschien al helemaal niet Zwitserland. Nochtans trok Sophie Declercq grote ogen toen ze er als alleenstaande mama met toen een tweejarige dochter, als expat, voltijds ging werken. Intussen zijn we vijf jaar later en heeft ze haar eigen bedrijf, waarmee ze ondernemers ondersteunt bij het implementeren van een solide basis van marketing en organisatie om een stijgende omzet te garanderen. Het Alpenland vraagt om een gebruiksaanwijzing, als nieuwe werkplek, maar ook als land waarin je een kind opvoedt. Onbewuste vooroordelen blijven echter niet beperkt tot Zwitserland. Enkele globale ballonnetjes over gendergelijkheid worden doorprikt. Sophie laat het niet aan haar hart komen. Ze is nieuwsgierig, gedreven, enthousiast en creëert haar mooiste leven.

Eigen houtje

Sophie houdt van een uitdagende job en combineert deze graag met de zorg voor haar dochter. Op een grens meer of minder kijkt ze niet, maar hierbij ervoer ze wel wat vooroordelen, soms meermaals per dag en onafhankelijk van elkaar. “Het toont stereotypen in onze denkwereld en samenleving. 'Ben jij jouw man gevolgd naar het buitenland?’, krijg ik dan te horen. Alsof een vrouw dat op eigen houtje niet zou kunnen. Want dat is wel wat ik deed. Ik werkte eerst acht jaar voor Atlas Copco in Wilrijk, op verschillende posities, terwijl het buitenland steeds meer aan mij trok. Andere culturen hebben mij altijd aangesproken, daarom misschien ook dat ik intussen zes talen spreek. Ik was wel voldoende rationeel en realistisch om als jonge moeder niet zonder professioneel valscherm te springen. Dus toen de functie van communicatiemanager in Zwitserland vacant was, heb ik mij goed georiënteerd, solliciteerde en werd aangenomen. Vandaag woon ik niet ver van Biel, tussen Bern en Basel.”

Uitdagingen 

Atlas Copco is dan wel een wereldwijd actieve multinational die intern veel mogelijkheden biedt, dat betreft evenwel voornamelijk sales- of ingenieursprofielen en minder in een communicatierol. “Zo’n functie vervullen in een andere taal dan de moedertaal is ook niet vanzelfsprekend. Maar niettemin wilde ik het proberen. Toen ik de vacature zag, was ik alleenstaande moeder met een dochtertje van twee. Voor velen misschien al een potentieel struikelblok, maar intern was er gelukkig het voornemen om mee te gaan in mijn ambitie. Een eerste uitdaging diende zich echter al snel aan, want in Zwitserland gaan kinderen pas vanaf vier of vijf jaar naar school en zonder crèches was dit toch een probleem. Snel werd duidelijk dat mijn opvatting van werken in combinatie met het moederschap niet overeenkwam met de lokale verwachtingen. Gelukkig is Zwitserland niet onoverkomelijk ver en bleek mijn moeder een gedroomde oppas.”    

En/en in plaats van of/of

“Ik werd vreemd bekeken omdat ik als jonge moeder voltijds werkte. Terwijl dat in België de normaalste zaak van de wereld is. De meeste Zwitserse moeders blijven thuis om voor hun kind te zorgen of werken parttime terwijl hun man uithuizig werkt. Men begrijpt het ook niet dat je niet bij je kind thuis wil zijn. Intussen gaat Marie naar school, maar als alleenstaande moeder had ik ook gewoon geen keuze. Ik werk graag én ik zie mijn kind graag. Uithuizig werken betekent niet dat je je kind minder graag ziet. Niet alleen zijn de crèches duur, de dagindeling is ook in functie van thuisblijvende moeders. Vele scholen sluiten van 12u tot 14u zonder dat de kinderen op school blijven.” 

Opstart van een eigen bedrijf     

"Mijn opdracht was voor drie jaar en werd verlengd met twaalf maanden. Toen had ik het gevoel dat ik binnen het bedrijf alles bereikt had wat ik wilde. Doorgroeien kon wel opnieuw in België, maar ik had het goed in Zwitserland. Daarom startte ik als zelfstandige. Een zaak opstarten was erg gemakkelijk. Dat ging bijzonder snel en ik werd ook goed geholpen door diverse instanties. En het grote voordeel is dat ik dankzij Atlas Copco al een verblijfsvergunning had, die voor Europeanen niet vasthangt aan het bedrijf. Kom je van buiten Europa dan moet je na de opdracht het land vaak verlaten. En omdat ik hier intussen al vijf jaar woon, zijn zowel mijn dochter als ikzelf al permanent resident, wat belastingtechnisch interessant is.”

Work-life balance

“Vandaag ondersteun ik onder de naam Growth Fundamentals CEO's van industriële groeibedrijven met circa twintig werknemers bij het implementeren van een marketingplan en het opzetten van een organisatiestructuur om hun stijgende omzet te kunnen volgen. Ik faciliteer hen als het ware bij het werken aan hun bedrijf in plaats van in hun bedrijf. Ik toon hen hoe ze op een efficiënte manier minder hoeven te micromanagen en hun organisatie te optimaliseren zodat ze zowel privé als professioneel verder kunnen groeien. Dit geeft hen idealiter een betere work-life balance. Mijn eigen ervaring neem ik mee. Dat evenwicht is voor mij belangrijk, terwijl ook ik ooit van 6u tot 18u aan mijn bureau zat. Vandaag geef ik ondernemers tijd en energie. Al te vaak vinden zij dat ze altijd aanwezig moeten zijn. Dat deels kunnen loslaten, vraagt tijd.”

De toekomst

“Mijn dochter en ik hebben het hier goed. Ons leven is in Zwitserland. En zowel qua levensstandaard als gezondheidszorg is het vergelijkbaar met België, maar wel tegen een hoger prijskaartje. België is voor ons een vakantieland. Maar niettemin ben ik vaak geschrokken. Zwitserland is dan wel een eiland binnen Europa, maar zulke cultuurverschillen verwacht je toch niet. Dergelijke grote contrasten dacht ik eerder in verder afgelegen landen te ervaren. Dat maakt het erg boeiend, maar soms ook organisatorisch moeilijk. De komende vijf jaar denk ik nog hier te blijven. Misschien lokt het secundair onderwijs voor Marie ons wel naar België.”

​Meer weten over Sophie, check website www.growthfundamentals.be, waar je een gratis Strategiesessie kan aanvragen. ​

Auteur:
Koen Van der Schaeghe