Overzeese Sociale Zekerheid biedt expats de zekerheid van thuis aan
De Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ) biedt sociale verzekeringen aan expats die werken in een land buiten de EER. ‘Onze opdracht is de internationale dromen van burgers en ondernemingen mee helpen waarmaken door de expats de zekerheid van thuis aan te bieden. Zo kunnen onze expats altijd rekenen op onze sociale bescherming waar ook ter wereld. Een sociale bescherming die bovendien wettelijk verankerd is in de Belgische sociale zekerheid’, aldus de adjunct-administrateur-generaal Philippe Nys.
Met bijna 60 jaar expertise in de complexe wereld van de sociale zekerheid verzekert OSZ vandaag 6500 actieve expats en krijgen 45000 mensen een pensioen. De OSZ richt zich tot 2 doelgroepen. De eerste zijn de ondernemingen die hun personeelsleden willen laten werken en verzekeren in een land buiten de EER. De tweede zijn de individuele expats die wensen te werken in een niet-EER-land.
Basispakket en aanvullende verzekeringen
Het aanbod van de OSZ bestaat uit twee grote verzekeringsluiken. Wie aan dit stelsel deelneemt, neemt een basispakket dat bestaat uit een pensioen, een ziekte- en invaliditeitsverzekering en een verzekering voor geneeskundige verzorging. De pensioenuitkeringen zijn hoofdzakelijk gebaseerd op kapitalisatie. De gezondheidszorg is uitgesteld. Dat wil zeggen dat men minstens 16 jaar bijdragen moet hebben betaald vooraleer men onder bepaalde omstandigheden van de verzekering gebruik kan maken. Het grote voordeel van het OSZ-aanbod is dat expats wettelijk verbonden blijven met de Belgische sociale zekerheid waar ook ter wereld, ook als ze terugkeren. OSZ is bovendien de enige aanbieder van een wettelijk pensioen.
Naast het basispakket kunnen klanten ook bijkomende verzekeringen nemen voor een optimale bescherming: een verzekering geneeskundige verzorging, een verzekering arbeidsongevallen en/of ongevallen in het privéleven.
Hoogte van bijdrage wordt bepaald door de klant
De klant bepaalt zelf deels de hoogte van de maandelijkse bedragen voor het basispakket. Het maandelijks bedrag moet wel liggen tussen 331,11 en 2.013,19 €. Hoe hoger de gekozen bijdrage, hoe hoger het pensioen of het bedrag van de ziekte- en invaliditeitsuitkering.
Nieuwe frisse site
Momenteel voert de OSZ een moderniseringsprogramma uit. Zo heeft de OSZ ondertussen een nieuwe website: www.overzeesesocialezekerheid.be. De site heeft een frisse look, is overzichtelijk, informatief en in vier talen (Frans, Nederlands, Duits en Engels). Op de site is voor het eerst een handige simulatietool opgenomen. Zo kunnen potentiële klanten berekenen hoeveel zij in de toekomst moeten bijdragen om een voor hen gewenst pensioen te ontvangen.
Digitaal portaal voor expats en ondernemingen
Deze modernisering komt tegemoet aan de wens van onze stakeholders om een platform van duidelijke gestructureerde communicatie aan te bieden die in overeenstemming is met de nieuwe technologieën. ‘Op termijn wensen we dat klanten hun aanvragen digitaal kunnen indienen. Vandaag zijn we een elektronisch portaal aan het ontwikkelen waar expats en ondernemingen op een gebruiksvriendelijke en veilige manier hun dossier digitaal kunnen indienen’, besluit de adjunct-administrateur-generaal Philippe Nys.
Meer info?
Neem gerust contact op. Als overheidsinstantie behandelen we de vragen van onze expats met grote zorg en transparantie. 9 op 10 van de bevraagde klanten beveelt dan ook de OSZ aan, zo blijkt uit de enquête uitgevoerd door het communicatiebureau Absoluut.
Telefoon: +32 2 509 59 59
Basispakket | Aanvullende optimale bescherming | |
---|---|---|
|
Verzekering Geneeskundige verzorging
|
Verzekeringen Arbeidsongevallen en/of Ongevallen in het privéleven
Een vergoeding voor:
|