Klimaatfotograaf - Krachtige beelden, kwetsbare ecosystemen
Een expat in de strikte zin van het woord is hij niet, maar de wereld is zijn werkterrein. Christian Clauwers brengt als fotograaf-journalist klimaatverandering in beeld en komt op plaatsen waar weinigen eerder voet hebben gezet.
Van kindsbeen af was Christian gepassioneerd door natuurfotografie en hij voelt zich meest van al aangetrokken door water. In 2017 zette hij een punt achter een vorige carrière en ging voluit voor zijn passie. Hij reisde verder en verder, naar steeds meer afgelegen gebieden, tot zijn verhaal echt vorm kreeg. De zoektocht naar het meest kwetsbare op onze planeet bracht hem naar verafgelegen gebieden, onbewoonde eilanden en onvermijdelijk: uiterst kwetsbare ecosystemen. Hij onderzoekt, schrijft erover, brengt in beeld. In die zin is hij meer journalist dan een fotograaf pur sang; de beelden zijn steeds wat mensen naar het achterliggende verhaal moet leiden: dat van een planeet die elke dag een stukje van zichzelf verliest.
Hij waakt ervoor dat zijn artikels een wetenschappelijke achtergrond hebben en beschrijft vanuit waarneming. Het verhaal achter het beeld is het belangrijkste: de relatie en het conflict tussen mens en natuur. De verkoop van zijn foto’s in beperkte oplage is daartoe slechts een middel om zijn tochten te financieren. Het belangrijkste is zijn verhaal door te geven, via beeld en tekst maar ook via presentaties aan overheden. Eén van de hoogtepunten was zijn deelname aan de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Madrid eind vorig jaar, waar hij hoge ogen gooide en aandacht trok van beleidsmakers, die hem met een staande ovatie beloonden. Het was een springplank naar heel wat andere mogelijkheden en zorgde voor wereldwijde contacten.
“Natuurfotograaf” dekt de lading niet; hij is oceaanfotograaf, oceanen en poolgebieden als specialiteit. Beide poolgebieden waren reeds onderwerp en ook de vijf oceanen heeft hij bevaren. Intussen is hij ook officieel gids op het noordpoolgebied. De ecologische voetafdruk blijft echter een dubbel vraagstuk. De schepen varen uit, of hij meegaat of niet maakt weinig uit. Het balanceert met de impact die hij kan maken: het verhaal dat hij in beeld brengt bereikt heel wat mensen die het zelf nooit van dichtbij zullen kunnen ervaren, zoals bijvoorbeeld de Svalbard Global Seed Vault op Spitsbergen. Bepaalde gebieden waren nog quasi niet in beeld gebracht, tot hij voet aan wal zette – zijn dronebeelden van Tristan da Cunha ontsluiten een tot nog toe vrij onbekende wereld met een micromaatschappij die zeer gesloten leeft. Voor hem is het een fascinerende reflectie van een hele planeet.
Momenteel exposeert hij één van de interessantste missies die hij al ondernam. Hij voer het 9.000 kilometer lange traject mee met Marion Dufresne, een expeditieschip van de Franse overheid dat hun basis in de Zuidelijke en Antarctische gebieden aandoet. Het onderzoeksschip voorziet de wetenschappers vier keer per jaar van voedsel, apparatuur en logistiek om metingen uit te voeren, onder andere naar klimaatsverandering en biodiversiteit. Als observator bracht het hem opnieuw op ongelooflijke en moeilijk bereikbare plekken, die hij dankbaar fotografeert en ontsluit voor een breder publiek.
Lees en bekijk meer op clauwers.com.