Hoger onderwijs in het buitenland
De toelatingseisen voor universiteiten/hogescholen kunnen sterk verschillen per land en instelling. Zo moet je in sommige landen een taalexamen maken, in andere niet. Zorg er ook voor dat je eerder behaalde diploma’s erkend zijn in je nieuwe gastland. Informeer je goed voor je vertrekt over het hoger onderwijs van het land waar je wil studeren.
Collegegeld en beurzen
Ook het collegegeld kan erg verschillen per land. In sommige landen is hoger onderwijs gratis, in andere landen heel duur. Bovendien verschillen de voorwaarden voor studietoelagen en – beurzen ook sterk. Informeer je goed over het financiële plaatje. Neem contact op met de betrokken nationale of lokale onderwijsinstellingen voor specifieke vragen.
Werken tijdens je studies
Als je gaat studeren in het buitenland, krijg je misschien inkomsten van je ouders, je partner of een studiebeurs, maar je kan ook gaan werken in het buitenland. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, heb je daarvoor ook een werkvergunning nodig. Ga dus goed na wat je administratieve verplichtingen zijn.
International Baccalaureate
Het International Baccalaureate is een onderwijsvorm dat leidt tot een internationaal diploma waarmee je in principe toegang krijgt tot het hoger onderwijs in de hele Westerse wereld. Het biedt een gedegen academische voorbereiding. Het werd in 1968 in het leven geroepen vanuit de gedachte dat het interessant was voor kinderen van kosmopolitische ouders om in verschillende scholen in andere landen steeds een vast soort onderwijs te hebben. Het is erop gericht leerlingen tot wereldburgers op te leiden in een snel veranderende maatschappij waarbij een mondiale benadering en intercultureel begrip centraal staan.
Tip: Ga langs bij de dienst internationalisering van je Vlaamse onderwijsinstelling. Vaak kunnen ze je helpen met je buitenlandse plannen.
Tip: Maak gebruik van het VIW-netwerk. Wie weet is er een Vlaming met praktische ervaring.
Tip: Heb je buitenlandse studeerplannen en zit je nog met vragen over alle paperassen? Neem een kijkje op www.kamiel.info, dé paperassengids voor jongeren tussen 16 en 30 jaar oud. Ga ook eens naar www.gostrange.be. Je leest er onder andere bij welke organisaties en instanties je terecht kan voor vrijwilligerswerk, studies, een stage, een tijdelijke job, een taalcursus, een kamp of uitwisseling in het buitenland.