Gepakt, gezakt en verzekerd: enkele weetjes voor expats
Je hebt besloten om de sprong te wagen en je leven in het buitenland verder te zetten? Welkom in de expat-club! Maar voordat je je koffers pakt is het slim om toch enkele valkuilen aan te stippen, met name omtrent verzekeringen. Zo kan een gewone reisverzekering je uiteindelijk duur komen te staan en is een lokale polis vaak te beperkt. Een expatverzekering is dan ook weer niet altijd de beste keuze. Ben je nog mee? Hieronder helpen we enkele misverstanden de wereld uit, zodat je écht zonder zorgen op buitenlands avontuur kan gaan.
Reis- vs. lokale vs. expatverzekering
Een veelvoorkomende misvatting is dat een reisverzekering voldoende dekking biedt voor een langdurig buitenlands verblijf. In de realiteit is die echter beperkt tot 90 dagen in het buitenland. Dat lijkt ruim voldoende voor de gewone sterveling, maar expats zitten vrij vlug over die limiet. Na die 90 dagen is je jaarpolis al opgebruikt en ben je dus onverzekerd in het buitenland. Als alternatief zou je ook een lokale verzekering in het bestemmingsland onder de arm kunnen nemen. Hier is het wel belangrijk dat je die ruim op voorhand aanvraagt, aangezien de meeste verzekeraars voorafbestaande ziekten en mensen boven de 70 jaar weigeren. Je kan je dus niet vroeg genoeg verzekeren. Daarbovenop ben je met een lokale verzekering vaak gebonden aan dat ene land. Een expatverzekering is in veel gevallen een handigere optie. Ook hier gelden weliswaar leeftijdsgrenzen, en worden voorafbestaande aandoeningen niet meeverzekerd maar over het algemeen biedt de expatverzekering een pak meer geografische flexibiliteit. In tegenstelling tot de lokale en de reisverzekering ben je wereldwijd* beschermd, het hele jaar door. Een extra voordeel is dat je altijd nog naar je thuisland kan terugkeren indien nodig of gewenst. Het thuisland is in een expatpolis wel gedekt, in een reisverzekering helemaal niet, en in een lokale polis meestal niet, of heel beperkt in tijd en mits voorafgaande goedkeuring van de lokale verzekeraar.
* Wereldwijd: heel wat polissen sluiten US en enkele duurdere landen uit, of beperken er de kosten, om te hoge premies te vermijden. Immers, als je er niet woont, maar er enkel eens op vakantie gaat, is zo’n gelimiteerde polis voldoende. Maar zorg wel dat je thuisland volledig meeverzekerd is. Woon je wel in de US, kan je kiezen voor de duurdere en completere versie.
Een kale reis
Onlangs kwam een nieuwe klant, laten we hem Guy noemen, aankloppen bij Expat & Co. Deze actieve tachtiger besloot, na een drukke carrière als ondernemer, om in de herfst van zijn leven te emigreren naar de Caraïbische eilanden, waar de zon altijd schijnt. Eerder had Guy een reisverzekering afgesloten bij een verzekeraar in zijn thuisland. Hij stuurde regelmatig medische kosten op die telkens netjes werden terugbetaald. Geen vuiltje aan de lucht dus. Tot op een zekere dag de maatschappij zich begon af te vragen waarom er op elk moment van het jaar kosten uit de Caraïben kwamen. Na een kort onderzoek stelden ze vast dat Guy niet meer in zijn thuisland gedomicilieerd was en intussen al een pak langer dan 90 dagen in het buitenland verbleef. Als een donderslag bij de heldere Caraïbische hemel werd zijn contract zonder boe of ba opgezegd, volledig correct volgens de algemene voorwaarden trouwens. Bovendien werd ook elke na de 90-dagentermijn betaalde kost teruggevorderd. Zelfs in de Caraïben is in het zand bijten geen pretje… Had Guy dan niet beter gekozen voor een expatpolis?
Kapitaal is van kapitaal belang
Bij het afsluiten van een verzekering in het land van bestemming zijn de verzekerde kapitalen logischerwijs afgestemd op de lokale medische kosten. Als je van plan bent te blijven in dat land, is er op zich geen probleem. Maar als je bijvoorbeeld voor een ingreep wilt terugkeren naar je thuisland wordt het minder vanzelfsprekend, aangezien je als expat meestal niet langer geniet van de sociale zekerheid van je thuisland. Zo wordt de factuur 4 à 5 keer duurder dan voor je broer of zus die nog in je thuisland woont. Dan heb je maar beter een expatverzekering op zak. Maar ook daar schuilen soms enkele addertjes onder het gras. Zo zijn heel wat expatverzekeringen in Azië of Midden-Oosten, net zoals lokale polissen, gericht op lokale medische kosten. Met andere woorden, niet meteen voldoende voor een ingreep in je duur Westers thuisland. Wil je een allesomvattende expatverzekering, met genoeg flexibiliteit en voldoende hoge kapitalen om ook in je thuisland ingrepen te laten uitvoeren? Bij Expat & Co zit je aan het juiste adres.
Expat & Co
Onze Expatverzekering is een compleet pakket dat al je behoeften dekt als expat in het buitenland. Het is de enige ziektekostenverzekering ter wereld die meeneembaar én aanpasbaar is aan meer dan 15 verschillende sociale zekerheden, ongeacht je land van domicilie. Dankzij ons Kameleonprincipe geniet je dus van een slim plan dat zich aanpast aan elk land waar je naartoe gaat. Met volledige dekking of aanvullend op de lokale sociale zekerheid. Bovendien denkt Expat & Co verder dan alleen de ziektekosten. Ook overlijden, invaliditeit, burgerlijke aansprakelijkheid, bijstand en inboedel kan meeverzekerd worden. Indeed, smart insurances.
Meer weten? Ga dan naar https://expatinsurance.eu/nl/expatverzekeringen/expatverzekering en stel je persoonlijke polis samen!