Engelstalig studeren in Vlaanderen - Perspectief voor expatjongeren
Het Engelstalige aanbod van het Vlaams hoger onderwijs trekt Vlaamse jongeren aan die in het buitenland opgroeien. Zij kiezen voor een Engelstalige opleiding in Vlaanderen omdat ze hoog staan aangeschreven en betaalbaar zijn. Hun beperktere kennis van het Nederlands is geen drempel. Zij kunnen als Vlaming, zonder Vlaams diploma in Vlaanderen studeren, ook in het Engels.
Vlaanderen zet in op internationalisering, maar met groot respect voor de eigen regio. Er wordt dan ook bedachtzaam omgegaan met de verengelsing van opleiding. Wat niet wegneemt, dat er momenteel reeds een mooi palet aan mogelijkheden is.
Enkele onderwijsinstellingen binnen het ruime Vlaams aanbod stellen zich voor:
1. Studeren aan de innovatiefste universiteit van Europa
Wie hogere studies van wereldniveau volgt, start met een stevige voorsprong aan het (werk)leven. Een Engelstalige opleiding aan KU Leuven is dan een goede keuze.
KU Leuven is niet alleen de hoogst gerangschikte universiteit van België, maar heeft ook een sterke internationale reputatie. Dat bleek 500 jaar geleden al uit het invloedrijke werk van onder meer de filosoof en schrijver Desiderius Erasmus, de anatoom Andreas Vesalius en de cartograaf Gerard Mercator. Ook Georges Lemaître, de grondlegger van de oerknaltheorie, studeerde en doceerde aan de universiteit.
Vandaag bekleedt KU Leuven consistent een plaats in de top 100 van universiteiten wereldwijd. Bovendien mag ze zich al vier jaar op rij de innovatiefste van Europa noemen. Geen wonder dat een KU Leuven-diploma deuren opent op de arbeidsmarkt, en dat er meer dan 120 hightech spin-offs groeiden uit de universiteit.
KU Leuven biedt een brede waaier aan Engelstalige academische opleidingen aan. In Leuven kun je terecht voor de Bachelor in Engineering Technology, Theology and Religious Studies en Philosophy. In Brussel kun je de Bachelor in Business Administration volgen. Gespreid over vijf van haar tien campussen in Leuven, Brussel, Gent, Antwerpen en Sint-Katelijne-Waver kun je bij KU Leuven terecht voor 65 Engelstalige masteropleidingen en 21 Engelstalige master-na-masteropleidingen in de technologische, ingenieurs-, biomedische, humane en sociale wetenschappen.
KU Leuven-studenten krijgen bovendien ruim de kans om tijdens hun studies verdere internationale ervaring op te doen: een semester studeren aan een buitenlandse universiteit via Erasmus+ of GE3 (Global Engineering Education Exchange), een buitenlandse stage, deelname aan een summerschool.
Meer info: www.kuleuven.be/english/prospective-students
2. Praktijkgerichte opleidingen in Leuven and beyond
UC Leuven-Limburg (UCLL) verwelkomt op haar campussen in het Leuvense zowel buitenlandse als Belgische studenten voor haar praktijkgerichte en volledig Engelstalige bachelor- en graduaatsopleidingen.
Bacheloropleidingen: drie jaar:
De kern van deze managementopleidingen is financieel management, marketing en communicatie.
- De opleiding BBM: Bachelor Business Management – Marketing zet in op cases en projecten in en voor de bedrijfswereld. Internationale ervaring is mogelijk via buitenlandse studie- en/of stage-uitwisselingen.
- Het BME: Bachelor Marketing across Europe biedt studenten de kans om tijdens de duur van hun opleiding in 3 verschillende landen te studeren. Het 2e jaar is dat bij UCLL; de andere jaren kiezen ze voor een BME partnerschool in Finland, Duitsland, Spanje, Engeland of Frankrijk. Ze krijgen aan het einde van de opleiding een dubbel diploma.
Postgraduaten: een (half) jaar:
Interdisciplinair:
- International Educating Class (IEC) is een UNESCO-gerelateerd programma waarin het toepassen van de UN Sustainable Development Goals centraal staat. Studenten van over heel de wereld en uit alle studiegebieden werken samen.
- International Cooperation North South (ICoNS) bereidt studenten voor met twee maanden theorie op de Leuvense campus, gevolgd door zes maanden stage bij een UCLL-partnerorganisatie in het Globale Zuiden (India, Sri Lanka, Bhutan, Senegal, Benin, Uganda, Brazilië, Paraguay of Peru).
Onderwijs:
- Content and Language Integrated Learning (CLIL) leidt studenten op om een niet-taalvak, –waarvoor ze reeds een lerarendiploma behaalden – te doceren in een vreemde taal (Frans, Duits, Engels of Nederlands). Tijdens de opleiding leren ze de wisselwerking tussen taal en vakinhoud te optimaliseren.
Management:
- International Management biedt lessen aan van experts uit de bedrijfswereld, met een focus op probleemoplossende innovatie en management op globale schaal. De studenten passen die inzichten vervolgens toe tijdens een consultancy-project van vier maanden in een internationaal team.
- Design Thinking & Innovation biedt lessen aan van Finse experts uit de bedrijfswereld, met een focus op de rol van ‘Design Thinking’ in duurzaam innoveren. Daarop volgt een consultancy-project van vier maanden in samenwerking met een Fins bedrijf.
Meer info: ucll.be/international