Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Jelle Scherpereel

Een Bosnisch avontuur

Jelle Scherpereel, afkomstig van de West-Vlaamse stad Harelbeke, vertrok in 2001 voor zijn werk naar Bosnië-Herzegovina. Bijna 19 jaar later is Jelle de nieuwe vertegenwoordiger van Vlamingen in de Wereld en heeft hij als hoofddoel meer Vlamingen het mooie Bosnië te laten ontdekken.

Met een andere cultuur, moeilijke administratie en een voor ons compleet onbekende taal is Bosnië-Herzegovina zeker niet het gemakkelijkste land om naartoe te verhuizen. “De eerste vijf jaar waren niet gemakkelijk, de mensen hebben hier vroeger veel meegemaakt en dit maakt van hen een bijzonder hard volk.”

Ook de overgang van België naar Bosnië liep niet van een leien dakje want het visum, de werkvergunning en het opstarten van een nieuw bedrijf brachten een karrevracht aan paperassen met zich mee. De uitsluitend in het Bosnisch opgestelde documenten vormden een extra barrière. “Door de hele rompslomp aan administratie heb ik wel een uitgebreid netwerk gecreëerd. Doordat ik alles zelf uitzocht, kan ik gemakkelijk zelf mensen helpen die naar hier willen verhuizen. Met het netwerk dat ik nu heb, kan alles in tien dagen geregeld worden.”

Zicht op heuvels met besneeuwde toppen

Jelle werkt voor een Wevelgems bedrijf dat tuinomheiningen produceert. Toen zijn collega terug naar België verhuisde, was het voor Jelle belangrijk om iemand te hebben die hij compleet kon vertrouwen. “Zolang er wijn op tafel staat, heb je in Bosnië vrienden. Vooral bij het ondernemen kan dat gevaarlijk zijn.” Het was een voor de hand liggende beslissing dat Jelle zijn Bosnische vriendin Irma bij het bedrijf ging betrekken, zij weet als geen ander hoe de Bosnische cultuur van de partnerschappen in elkaar zit. Samen runnen zij hier de lokale tak van het Vlaams bedrijf.

Jelle en Irma wonen samen met hun dochter Sarah in het kleine stadje Konjic, dat zich tussen de twee grootste steden Mostar en Sarajevo bevindt. Het is een heuvelachtig gebied en grenst aan vier gebergtes en twee rivieren. “Als ik door het raam kijk op mijn werk heb ik zicht op heuvels met besneeuwde toppen” Konjic is het centrum voor avontuurlijk toerisme door het grote aanbod aan activiteiten zoals rafting, hiking, mountainbiking, etc.

Toch is het verschil tussen stad en platteland in tegenstelling tot België heel groot. Wanneer men in Bosnië naar het platteland trekt, keer je 100 jaar terug de tijd in. “Het leven op het platteland bestaat hier voor 90% uit landbouw, mensen komen op vrijdag naar de stad om hun producten te verkopen en keren daarna terug de bergen in.”

Nieuwe avonturen

Naast het werk heeft Jelle altijd al iets met avontuurlijk toerisme willen doen. Veel jeugdbewegingen en andere groepen komen vanuit België op kamp in Bosnië, maar weten weinig of niets van het land zelf en mispakken zich vaak aan de afstanden wat vaak leidt tot frustraties. “We proberen Bosnië meer te promoten naar groepen toe, nemen de hele organisatie voor onze rekening en dat is al een paar keer enorm goed gelukt”. Jelle werkt samen met professionele partners die avontuurlijke activiteiten zoals hiking, rafting, canyoning en meer, professioneel organiseren. Ondertussen startte Jelle en Irma ook een camping in Mostar.

Dat Jelle niet stilzit is ons wel duidelijk. Sinds kort mogen we hem dan ook verwelkomen als nieuwe vertegenwoordiger. “Ik weet hoe moeilijk het is, heb zelf alles meegemaakt. Ik wil mensen bijstaan, ik heb de ervaring en het zou jammer zijn mocht ik deze niet kunnen delen met mensen die mogelijks dezelfde stap willen zetten.” Momenteel telt de VIW-groep in Bosnië-Herzegovina een tiental andere uitgeweken Vlamingen. “Nu ik er ben als contactpunt, hoop ik dat er nog meer mensen bijkomen.”

 

Facebook icon A Belgian biking Bosnia And Herzegovina: www.facebook.com/belgianbikingBiH

Facebook icon BiH voor jeugdbewegingen: www.facebook.com/bosnievoorjeugdbewegingen

 
Auteur:
Julie De Becker