Overslaan en naar de inhoud gaan
x
verzekerd in coronatijden

De ervaringen en expertise van de makelaar

Verzekeraars en makelaars ontvingen veel vragen van klanten over het coronavirus. Filip Declercq, oprichter van de mondiale verzekeraar Expat&Co, beantwoordt er enkele en duidt aan de hand van enkele voorbeelden de impact van het gesloten luchtruim, dat tijdens de coronacrisis een uitdijend effect had.

Wat bij een gesloten luchtruim?

Een Nederlandse wereldreiziger met hartproblemen werd van Noord-Sumatra naar Jakarta gevlogen met een dure privéjet omdat er geen lijnvluchten meer zijn. In Jakarta wilde men in eerste instantie ook geen niet-Indonesiërs ontvangen. Vervolgens rees de vraag over de post-hospitalisatie. Terugkeren naar de plaats waar we hem oppikten was niet mogelijk. Dus vlogen we hem van Jakarta naar Nederland waar hij bij zijn familie kon verblijven. Pas na Corona, als het luchtruim weer opengaat, kan hij terugkeren naar Indonesië, waar hij zijn wereldreis per zeilboot kan verderzetten. Niet evident in tijden waar onderhandelingen met luchtvaartmaatschappijen en ziekenhuizen, die normaal in een handomdraai geklaard zijn, dagen aanslepen.

Klanten in de Verenigde Staten raadden we aan terug te keren naar Europa toen het nog kon. Want eens het luchtruim gesloten is, de ziekenhuizen overvol liggen of voorkeur wordt gegeven aan lokale patiënten, sta je er alleen voor. In uitzonderlijke omstandigheden is repatriëring moeilijk af te dwingen. Als het luchtruim gesloten is, kunnen we je nog moeilijk terug naar je thuisland krijgen. Als de ziekenhuizen overvol liggen, kunnen we je geen kamer, laat staan een éénpersoonskamer garanderen. Zelfs met de duurste verzekering kan het zijn dat je op de gang belandt. Dat niet de schuld van de verzekeraar, wel van een onvoorbereid gezondheidssysteem.

Specifieke coronavragen

Ben ik verzekerd als ik word opgenomen in een ziekenhuis in het buitenland?

Zowat alle hospitalisatieverzekeringen komen tussen in de kosten bij een opname in het buitenland. Als dit in jouw polis zo voorzien is, dan zal je ook een tussenkomst krijgen voor de gemaakte medische kosten. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen een coronabesmetting of een andere ziekte of ongeval. Als je gerepatrieerd kan worden naar een Belgisch ziekenhuis, dan gebeurt dit in samenspraak tussen de behandelend geneesheer in het buitenland en de arts van de bijstandscentrale. Niet elke hospitalisatieverzekering voorziet een terugbetaling van de repatriëring. De repatriëring kan echter wel vergoed worden wanneer je een afzonderlijke reisbijstandsverzekering afsloot, of wanneer het inbegrepen is in uw hospitalisatieverzekering.

Ik ben niet ziek, maar ik wil niet ziek worden, tijdens bijvoorbeeld een wereldwijde pandemie. Mag ik weg op kosten van de reisbijstandsverzekering?

kosten van de reisbijstandsverzekering? Je reisbijstandsverzekering komt alleen tussen in geval van daadwerkelijke (medische) problemen. Het risico op ziekte is dus geen geldige reden voor een vervroegde terugkeer. Daarom gaat je reisverzekering je niet terugbetalen als je vroeger terugkeert wegens een pandemie.

Is wie ondanks een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken, toch een buitenlandse reis maakt, gedekt?

Ja, zolang de reisverzekering dat niet uitsluit. Zeker in geval van ziekte of een ongeval. Er kunnen contracten bestaan waarbij wordt gezegd dat de dekking vervalt als er negatief reisadvies is en je toch op reis vertrekt of niet terugkeert. Maar dan moet het als dusdanig opgenomen zijn als limiet van de tussenkomst van de verzekeraar.

Qua bijstand is dat potentieel een ander verhaal. Het principe is ook anders. Je verzamelt geen facturen die terugbetaald moeten worden, er wordt een dienst geleverd, bijvoorbeeld een medische evacuatie van een afgelegen eiland. Daarbij moet het materieel mogelijk zijn om die dienst te verlenen. Maar een oorlog of pandemie kan dit dus verhinderen. Ook vanuit sanctielanden, zoals Noord-Korea, kan het moeilijk repatriëren zijn.

Het land waar ik verblijf sluit zijn grenzen. Ik heb geen mogelijkheid om het te verlaten en moet bijgevolg langer in dit land blijven. Zijn de extra verblijfskosten gedekt met de bijstandsverzekering?

Bij sommige bijstandsverzekeraars is dit in de standaarddekking begrepen, bij anderen enkel in meer uitgebreide polissen en dit meestal tot een bepaald maximumbedrag en/of maximum aantal dagen.

Wat met een negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het land waar ik naar toe wil reizen? Kan ik in zo'n geval dan een beroep doen op mijn annulatieverzekering?

Het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken evenals een lockdown staan meestal niet tussen de verzekerde gevaren vermeld, dus komen ze niet tussen. Sommige verzekeraars aanvaarden een negatief reisadvies wanneer het plots wijzigt. Niet wanneer het reisadvies reeds lang gekend is.

Kan ik tijdens een onverwacht verlengd verblijf in het buitenland geweigerd worden met reisverzekering te verlengen?

Een verzekering is een contract tussen twee partijen. Het einde van een tijdelijk contract betekent dat er een nieuw moet afgesloten worden, waartoe geen van beide partijen verplicht is. Wie nog een lopende polis heeft wordt nog zoveel mogelijk geholpen. Veel jaarpolissen worden in België evenwel stilzwijgend vernieuwd, wat inhoudt dat je bescherming doorloopt, maar ook dat je er tijdig je polis wil stopzetten. En dat geldt evenzeer voor een verzekeraar.

Waarom zouden aanbieders reisverzekeringen verkopen als ze haast geen diensten meer kunnen leveren? Als er niet meer gevlogen wordt, ziekenhuizen vol liggen of geen buitenlanders aanvaarden? Dus stoppen reisverzekeraars met verkopen. Je kan dus best bij aanvang van een pandemie of mondiale crisis, zo snel mogelijk terugkeren naar je thuisland, als je daar nog een onderkomen hebt. Het wordt namelijk heel moeilijk, of zelfs onmogelijk, om mensen te repatriëren of te evacueren.

Meer info: www.abcverzekering.be | expatinsurance.eu

Auteur:
Koen Van der Schaeghe