Overslaan en naar de inhoud gaan
x

Financiële producten en diensten

Regel ik mijn bankzaken lokaal op de nieuwe bestemming of kies ik voor mijn vertrouwde Belgische bankier? Het is een veelgestelde vraag van mensen met buitenlandse plannen. De bankbehoeften hangen af van je persoonlijke situatie. Als Belg heb je in de EER alleszins overal dezelfde basisrechten als je een bankrekening opent, geld overschrijft, een lening aangaat of een verzekering afsluit.

Tip: Als je alles in België wil afsluiten, kan je best een paar jaar wachten. Test de situatie op je nieuwe bestemming een tijdje uit. Dat is praktischer dan alles opnieuw te moeten opbouwen.

Tip: De kans is groot dat je vaste Belgische bankier je kan helpen voor je naar het buitenland vertrekt. Twijfel dus niet om eens langs te gaan met je vragen.

Bankrekeningen

Je hebt in een ander Europees land recht op een basisbankrekening. Met een basisbetaalrekening kan je alle normale transacties verrichten die je in het dagelijks leven nodig hebt. Bij een dergelijke rekening zou je ook een betaalkaart moeten krijgen en moet de bank, voor zover mogelijk, toegang geven tot internetbankieren. In sommige landen moet je jaarlijks wel een vast bedrag betalen voor het gebruik van zo’n rekening. Als je een basisbetaalrekening wilt openen in een ander land dan waar je woont, moet je soms ook motiveren waarom.

Tip: Zorg voor een goede bankrelatie in je land van bestemming. Dat geeft de nodige gemoedsrust en zorgt ervoor dat je niet in de problemen komt. In elk land zijn de financiële regels anders, bekijk dus goed wat je moet doen. Vraag hulp aan je Belgische bankier.

Hypothecair krediet

Wil je een woning kopen in het buitenland? Dan heb je waarschijnlijk een hypothecaire lening nodig. Leningen worden aangeboden door banken, bouwfondsen of andere kredietverleners. Banken mogen zelf beslissen of ze je aanvraag goedkeuren of weigeren. Daarvoor zullen ze nagaan of je kredietwaardig bent. Het land waar je woont, werkt of een woning koopt kan van invloed zijn op de beoordeling van je aanvraag.

Tip: Vergelijk offertes van verschillende kredietverleners voordat je een lening aangaat.

Tip: Vraag naar een Europees gestandaardiseerd informatieblad (ESIS). Dat is een standaarddocument dat een overzicht geeft van de voorwaarden van de aangeboden lening. Daarmee kan je makkelijk offertes vergelijken.

Verzekeringen

Verzekeringsmaatschappijen mogen hun producten in heel Europa op de markt brengen. Je kan dus op de hele Europese markt zoeken naar de voordeligste verzekeringen (levensverzekeringen, gezinsverzekeringen, autoverzekeringen, enz.) Het gaat hier alleen om particuliere verzekeringen en bedrijfspensioenfondsen, niet om de socialezekerheidsrechten en wettelijke pensioenrechten.

De meest verzekeringsproducten worden via tussenpersonen verdeeld (makelaars, verzekeringsagenten). Zij moeten je bepaalde essentiële informatie geven.

Zij moeten ook duidelijk en schriftelijk vermelden:

  • wat je eisen en behoeften op het vlak van verzekeringen zijn
  • wat de redenen zijn waarom zij een bepaald advies over het verzekeringsproduct geven

Op basis van deze informatie kan je dan beslissen of de voorgestelde verzekeringsovereenkomst voor jou een goede keuze is.

Voor meer informatie over financiële producten en diensten, ga je best even langs bij je bankier.

Bron:

https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/financial-products-and-services/index_nl.htm